Balanç positiu de la sega 2024 pel que fa a la prevenció d’incendis, però amb canvis a l’ordre ARP/77/2020 pel que fa a les mesures.
Aquest passat dilluns dia 7 d’octubre, es va reunir el Grup de Treball de la Sega per fer balanç de la campanya de la sega 2024 i les respectives incidències derivades. El grup de seguiment format per les organitzacions agràries representatives a la taula sectorial; el Departament d’Agricultura amb representació de les direccions generals d’agricultura i ramaderia així com de boscos i medi natural; Agents Rurals i les entitats representatives de les ADF; va valorar positivament els resultats de la campanya d’enguany amb una campanya amb poques incidències.
Es posa en context que aquest estiu disposàvem d’una sequera estructural que ha condicionat a moltes zones a la collita del cereal de secà, sent en zones la 3a o fins i tot 4a campanya dolenta. No obstant hem de tenir present que a diferència de l’any passat hem de veure com hi ha hagut un augment en la palla com a subproducte, però no de gra degut a la sequera i a les gelades tardanes.
Pel que fa a incendis, destaquem que les precipitacions de principis d’estiu van afavorir a tenir una campanya més suau envers al risc. Així mateix, hem de tenir present que els dies d’alt risc d’incendis centren principalment en 3 episodis de calor que va condicionar a restringir les activitats de sega.
A destacar els incendis agrícoles, i en que a diferència d’altres anys, s’està observant com hi comença a haver una implicació en casos de farratges, entre els quals destaquem l’incendi de Vilanova de Meià amb 71,34 ha afectades. En aquest sentit es va remarcar que aquesta tendència és a l’alça i on possiblement s’hauria d’estimar alguna recomanació en aquests casos. Així mateix, es destaca el treball de la maquinària agrícola en les zones de camps, i que amb les llaurades varen poder contribuir a l’extinció en diferents incendis d’enguany.
Per altra banda, es requereix una modificació de l’ordre ARP/77/2020 degut a canvis legislatius a nivell estatal. Això comporta canvi, i que davant de la proposta plantejada, es varen proposar esmenes a el fet de disposar de manera permanent un tractor amb grada, així com el fet de que també hi hagi alguna persona vigilant mentre es desenvolupen les tasques de sega, i on la nostra proposta va ser que aquestes accions no sempre es poden dur a terme i que per tant no es poden demanar, i que sempre per tal de disposar de la millor seguretat tant per .
Així mateix vam demanar una adhesió a que les recomanacions en les llaurades no només siguin a les proximitats de zones forestals o edificacions, sinó que també en la zona agrícola que delimiti amb infraestructures viàries com camins o carreteres, maximitzant així la infraestructura lineal com a eix de confinament i reducció de les possibilitats d’ignició.
Finalment, destaquem que de cara a la propera campanya de sega, es partirà com a eina de referència davant de les restriccions del mapa de perill d’incendis forestals elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Agricultura. Així, passem a unes restriccions de treballs a escala municipal, sent més precissa i per criteris basats en el risc d’incendi forestal.